Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 773 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Motylek teraz czyta: Carlos Ruiz Zafon "Marina"

Zdjęcia w galeriach.


Góralski Przekładaniec

piątek, 08 października 2010 21:14


Zamieszczam dzisiaj przepis na ciasto Góralski Przekładaniec. To świetny placek nie tylko na Boże Narodzenie, choć przy tej okazji znalazłam przepis lata temu. Na zdjęciu poniżej w wersji wielkanocnej: do mas dodałam barwniki do jedzenia w radosnych, wiosennych kolorach. Lubię to ciasto, ponieważ robi się je 2-3 dni wcześniej i ma się jedną rzecz mniej do zrobienia tego ostatniego dnia przed świętami kiedy trzeba zrobić tak wiele innych rzeczy.





Góralski Przekładaniec

Ciasto:

½ kg mąki

½ szklanki cukru

2 jajka

½ szklanki miodu

15 dag masła

proszek do pieczenia

 

W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubite na parze jajka oraz cukier, poczym zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec ok. 5 minut w nagrzanym piekarniku.

 

Masa:

½ szklanki kaszy manny

½ litra mleka

1 kostka masła

1 szklanka cukru

kwasek cytrynowy, olejek arakowy, olejek migdałowy, kakao

 

Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao.

Przełożyć placki masami.


Smacznego!



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Makowiec na półkruchym spodzie

wtorek, 09 marca 2010 19:56

Tort z wczorajszego wpisu to tak naprawdę makowiec na półkruchym spodzie, tyle że upieczony w okrągłej formie i przyozdobiony odpowiednio, żeby wyglądał na tort.

Pieczenie makowca należy zacząć od znalezienia chętnego do zmielenia maku. 
Czasem napatoczy się ktoś dobrowolnie, częściej trzeba urządzić łapankę. 
Jak mak mamy już zmielony, to można piec.

Makowiec na półkruchym spodzie

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
13 dag masła
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, śmietanę i masło. Składniki posiekać, a następnie szybko wyrobić ciasto. 
Schłodzić ok. 0,5 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Piec ok. 20 - 25 minut w gorącym piekarniku. Przygotować masę makową.

Masa makowa:
2 szklanki maku
szklanka wody
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
bakalie

Mak sparzyć, odcedzić i zemleć. Z wody i cukru przygotować syrop, wrzucić mak i gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać masło i bakalie, krótko podsmażyć. Gorącą masę wyłożyć na upieczone cisto kruche.


Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik

poniedziałek, 13 kwietnia 2009 18:13

Niektórzy jeszcze świętują, ale ja już w pracy a Smyk w przedszkolu. 
W USA święta są o jeden dzień krótsze. 
Trochę szkoda, ale za to jeden dzień mniej przy stole i łakociach dobrze robi na talię.

W ramach ocierania łez, przepis na sernik - wyjątkowo dobrze mi się udał tym razem.

Jak już kiedyś wspominałam, kupienie twarogu tutaj jest niemożliwe. 
Ale można go sobie samemu wyprodukować, co też od jakiegoś czasu robię. 
Galon mleka plus kwaterka maślanki daje nam 2 funty (900 gram) twarogu:



Na zdj.: Twarożek własnej produkcji.

No to teraz przepis na sernik:


SERNIK


Na zdj.: Kawałek sernika.

Składniki na ciasto:
kostka miękkiego masła (225 gram)
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki miksujemy razem w misce aż się ładnie wymieszają. Wysypujemy zawartość do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (mniej więcej 23 na 33 cm) i uklepujemy, ponieważ ciasto na razie wygląda jak kruszonka. Pieczemy w temperaturze 180 st Celcjusza (350 F) na złoty kolor - ja piekłam 30 minut. Studzimy.

Składniki na masę serową:
60 - 80 dag białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 opakowanie budyniu
1/2 kostki masła

Utrzeć jajko z cukrem. Dodać masło i dalej ucierać. Dodać ser i dalej ucierać. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na upieczony spód i piec w temp. 180 st C 45 minut. Wystudzić.

Składniki na polewę czekoladową:
trochę masła
trochę mleka
trochę cukru
trochę ciemnego kakao

Wymieszać wszystkie składniki i pogotować chwilę na małym ogniu. Przestudzić lekko i polać sernik.

I powinno wyjść coś takiego:



Na zdj.: Sernik jeszcze w formie.


I proszę nie próbować czy ciasto dobrze odchodzi od spodu formy  jak ja to zrobiłam, bo sernik wylatując z  formy przełamie się na pół, niestety nie po linii prostej tylko tak jak to widać na zdjęciu powyżej.





Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kudłacz

wtorek, 23 grudnia 2008 18:39

W komentarzu do wczorajszego wpisu Ewa zapytała czy są u nas serniki i makowce.

Serników takich jak w Polsce NIE MA. Są tak zwane czizkejki (cheesecake), ale one nie mają zbyt wiele wspólnego z tym co my określamy jako sernik. 
Owszem, są dość smaczne, ale...

Można wyprodukować sobie biały serek (tu gdzie mieszkam biały ser w tradycyjnej formie jest nie do dostania) i zrobić własny sernik: do galona mleka wlewamy opakowanie maślanki, a dalej postępujemy jak w przypadku produkcji białego sera. 
Ja się w tym roku zagapiłam i jak sobie przypomniałam to było troszkę za późno.

Mak można kupić, na wagę, ale ja nie dorobiłam się jeszcze maszynki do mielenia maku, więc makowca u nas też nie będzie.

Od czasu narodzin Smyka na święta piekę dwa ciasta: góralski przekładaniec i kudłacz.

Góralski przekładaniec jest robiony na miodzie, i potrzebuje kilku dni, żeby dojść czyli zmięknąć. Idealne ciasto na święta, bo piecze się je kilka dni wcześniej i można się już spokojnie oddać sprzątaniu.

Kudłacz to ulubione ciasto mojego męża. Ja też je bardzo lubię, więc znika u nas w tempie ekspresowym. Dzisiaj przepis na to właśnie ciasto.

KUDŁACZ

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 dag masła lub margaryny (roztopionego i ostudzonego)
1 jajko
0.5 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zmiksować i upiec w średnio nagrzanym piekarniku - ja piekę w temp 175 - 180 stopni Celcjusza (350 F) tak 25 - 30 minut. 

Składniki na polewę:

0.5 szklanki mleka
20 dag  masła lub margaryny
2 łyżki kakao (ja daję 3 razy tyle)
1 szklanka cukru
20-25 dag kokosu

Mleko, margarynę, kakao i cukier rozgrzać w rondelku i gotować ok. 5 minut.

Wystudzone ciasto  pokroić w kostkę (ja kroję w dość drobną kostkę 3x3 cm):



Kostki po kolei maczamy w polewie:



panierujemy kokosem:



i gotowe:



Kudłacz najlepszy jest po jednym lub dwóch dniach, kiedy wszystkie składniki panierki przenikną ciasto. Pyszności!



SMACZNEGO!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Pulpety z indyka

wtorek, 22 kwietnia 2008 19:09
Oj wesoło w sieci, wesoło! Ciągle jakieś nowe zabawy! Tym razem zostałam zaproszona przez Ulę, a chodzi o podzielenie się jakimś przepisem na coś pyszniutkiego, niekoniecznie tak oklepanego jak schabowe (chociaż ja schaboszczaki uwielbiam i mogłabym jeść codziennie).
Wprawdzie ja już podzieliłam się tutaj moimi najbardziej pokazowymi potrawami, ale pobawić się mogę, czemu nie, chociaż kucharka ze mnie marniutka.
Niech więc będzie przepis na potrawę lubianą u mnie w domu i dość często pojawiającą się na stole, czyli

Pulpety z indyka

1/2 kg zmielonego mięsa z indyka
kilka łyżek mąki kukurydzianej
1-2 kostki rosołowe
olej

Ze zmielonego mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące kukurydzianej, obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy do głębokiego rondla lub garnka o szerokim dnie. Zalewamy wodą tak, żeby kulki były przykryte, dodajemy kosti rosołowe i dusimy pod przykryciem ok. godziny. Sprawdzamy, jaki smak ma sos i doprawiamy do smaku jak kto woli oraz zagęszczamy.
Pulpety można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz z dowolnym sosem. 
Oto kilka możliwości jeśli chodzi o sos:

Sos Szczypiorkowy
Tuż przed podaniem pulpetów do bazowego sosu dodajemu sporo drobno posiekanego szczypiorku.

Sos Pieczarkowy
1 małą cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy 5 średnich pieczarek startych na tarce, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę masła i to wszysko dodajemy do sosu bazowego.

Sos Pomidorowy
Do sosu bazowego dodajemy przecier pomidorowy.

Sos Chrzanowy
Do sosu bazowego dodajem 2-3 łyżeczki startego chrzanu ze słoiczka (w zależności jaki stopień ostrości potrawy tolerują domownicy)

Ja zazwyczaj robię większą ilość pulpetów na 2-3 obiady (zamrażam gotowe porcje na te dni kiedy z jakiegoś powodu nie po drodze mi do kuchni) i podaję je z różnymi sosami i wymiennie z kaszą, ryżem lub ziemniakami. 
Pulpety w sosie szczypiorkowym i z kaszą gościły z nas na stole w sobotę, ale zapomniałam zrobić zdjęcie a potem nie było już czego fotografować.

Zastanawiałam się kogo by tu zaprosić do zabawy. Blogi robótkowe odpadają, bo już większość z nich wzięła udział w tej zabawie. Zapraszam więc Karri Angel, żeby w oczekiwaniu na swoją własną kuchnię odświerzyła sobie jakiś smakowity przepis i podzieliła się nim z nami zanim to coś upichci swojemu mężowi. Ponieważ jestem niezmiernie ciekawa co jeszcze ciekawego posiada w swoich zbiorach Ciotka Pleciuga, zapraszam i Ją - może to będzie coś z kuchni kaukaskiej? Trzecią osobą niech będzie Poziomka w mieście, w celu odprężenia po pisaniu prac i przepychankach w pracy i żeby za bardzo nie przyrosła do drutów (hi hi hi...), poza tym jestem ciekawa co się jada w Wielkim Jabłku (może szarlotkę???).

I na koniec zasady:
1. Zamieścić na blogu przepis na swoje popisowe danie.
2. Wybrać 3 osoby posiadające bloga i zaprosić je do zabawy.
3. Poinformować wybrane osoby.
4. Zamieścić zasady zabawy.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

i jeszcze świątecznie - smakowicie

wtorek, 25 marca 2008 17:37
Każda gospodyni ma kilka świątecznych przepisów, a pojawienie się danych potraw na stole oznacza, że z jakiegoś powodu jest to dzień szczególny. Od jakiegoś czasu takę świąteczną potrawą jest u nas kurczak zapiekany z pieczarkami w białym winie.

 Kurczak zapiekany z pieczarkami w białym winie

 3 łyżki mąki

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki oregano

¼ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczki papryki

6 połówek piersi z kurczaka (ok. kg)

2 łyżki oleju

2 łyżeczki masła lub margaryny

10 zielonych cebulek – posiekanych

30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki

2 ząbki czosnku

½ szklanki bulionu

½ szklanki białego wina

½ szklanki kwaśnej śmietany

1 szklanka startego żółtego sera

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 200 stopni. W naczyniu przygotować panierkę: zmieszać mąkę, sól, oregano, pieprz i paprykę. Opanierować kurczaka.

Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 5 minut) i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, wysmarowanego lekko tłuszczem.

Na tej samej patelni (po wylaniu tłuszczu) roztopić masło, dodać cebulę, pieczarki i czosnek i lekko podsmażyć  aż zmiękną (ok, 5 minut). Dodać bulion i wino, zagotować. Zalać tym kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem ok. 30 minut.

W miseczce zmieszać starty ser i śmietanę. Wymieszać z sosem w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia aż kurczak nie będzie w środku różowy, ok. 15 minut.


Kurczak tak przygotowany przeważnie jest przeze mnie serwowany z zapiekanymi ziemniaczkami:

 Zapiekanie ziemniaczki

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 200 stopni. Wysmarować tłuszczem małą formę do ciasta lub kwadratowe naczynie żaroodporne. Ułożyć warstwami ziemniaki pokrojone w plasterki (6 małych lub 3 duże). 


Każdą warstwę lekko sprószyć mąką, a na samej górze położyć kilka plasterków masła.

Do gorącego mleka (1 i1/4 szklanki) dodać 1 łyżeczkę soli, trochę papryki, pieprzu i odrobinę musztardy. Zalać ziemniaki. Piec ok. 1,5 godziny (przez pierwsze pół godziny można piec pod przykryciem).


 Zazwyczaj robię tak, że najpierw przygotowuję ziemniaczki, a kiedy się już pieką, zabieram się za kurczaka. Do tego podaję sałatkę z kapusty pekińskiej z pomidorem, zielonym ogórkiem i cebulką. Ziemniaczki są też pyszniutkie odgrzewane, więc zawsze przyżądzam ich trochę więcej (no dobrze, DUŻO więcej...).

SMACZNEGO!


PS

Karri, WIEM, że nie możesz patrzeć na kurczaka - wybacz!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kurczak curry z bakaliami

poniedziałek, 15 października 2007 23:27

Już kilka razy zdażyło mi się skorzystać z przepisów znalezionych w różnych blogach, Zaczęło się od zupy cebulowej, potem była szarlotka, zapiekane gruszki i bigos jarski. Kucharka ze mnie średnia, ale myślę, że mogę się odwdzięczyć tym oto przepisem:

 

Kurczak curry z bakaliami

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

4 połówki piersi z kurczaka

2 torebki ryżu po 100 g

4 łyżki migdałów (plsterki)

1/2 szklanki suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki - pokrojone na kawałeczki)

1/2 szklanki posiekanej cebuli

1/2 szklanki posiekanego szczypiorku

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)

1 i 1/2 szklanki wody

1 kostka rosołowa

2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

 

Migdały uprażyć na suchej patelni (2-3 min). Na oleju podsmażyć kurczaka (ok. 1 min z każdej strony). Zdjąć z patelni, na ten sam olej wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Dusić przez 2 minuty dodać pozostałe przyprawy (curry, sól, pieprz). Wlać bulion (woda + kostka rosołowa). Wsypać suszone owoce, przykryć patelnię i dusić aż kurczak będzie miękki (10-15 min). 

Ugotować ryż i rozłożyć na talerze. Na każdej porcji położyć kurczaka. Polać sosem i posypać prażonymi migdałami oraz szczypiorkiem.

(Podobno 1 porcja to tylko 356 kalorii...)

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  484 972  

Motylek

Motylek:
motylek73@gazeta.pl

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 484972
Bloog istnieje od: 4005 dni

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl